Vänta medan vi hämtar innehållet till dig...

Skyddsskor- konsten att välja rätt

Det finns skyddsskor och så finns det skyddsskor - i dagsläget pratar man om tre olika typer: Skyddsskor, lätta skyddsskor och arbetsskor. 

 

Innan du bestämmer dig för vilka arbetsskor du ska köpa bör du kontrollera att skornas skyddsklass motsvarar de risker som finns på din arbetsplats. Vilka potentiella olyckor skulle kunna inträffa? Vilket golv arbetar du på? Vilka temperaturer arbetar du i? Fundera på det innan du väljer sko. När du har klart för dig vilka faktorer som är viktigast kan du börja titta efter ett par nya skor. En bra utgångspunkt är att undersöka vilket certifikat skon har. På Arbetsskydd Express säljer vi bara skyddskor som går under certifikatet EN ISO 20345. (Vi säljer även andra typer av skor men då kallas de inte för skyddsskor.)


EN ISO 20345 innebär att skyddsskorna följer ett antal baskrav gällande höjd, utformning av tåhätta och yttersula, och skons genomtränglighet av vattenånga. Dessa parametrar skyddar mot olyckor som till exempel involverar stötar, kross-skador, rullande föremål, värme, köld och varma substanser. Skyddshättan är också stark nog att tåla en belastning på >200 J.Inom EN ISO 20345 finns det därutöver flera typer av skyddsklasser som innefattar fler baskrav. Till exempel: S1: En hel sko som har antistatiska egenskaper, en oljebeständig sula och ergonomisk dämpning i hälen.

S2: Har samma egenskaper som S1 men inkluderar även skydd mot vattengenomträngning och dämpning i sulan.

S3: Samma som S1 och S2 men har även penetrationsskydd och anpassad yttersula. 

S5 (Skor i PVC eller PU): Har antistatiska egenskaper, en oljebeständig sula, ergonomisk dämpning i hälen, penetrationsskydd och anpassad yttersula. Därtill kan det finnas flera funktioner som inte obligatoriska sett till vilken skyddsklass skon tillhör, men som ändå kan ingå. Som till exempel värmeisolering, isolering mot kyla, vattentäthet och mellanfotsstöd. Här är några få skor ur vårt breda sortiment men vi har skyddsskor och arbetsskor för alla arbeten, kontakta oss om du behöver mer hjälp här!

 

Cofra Synthpop Skyddssko

Skyddssko

NordWear Helsinki S1P

Skyddssko som andas

 

 

Sixton Forza BOA S3 

Ergonomisk skyddssko

Sixton Roling BOA S3 36

Skyddskänga