Vänta medan vi hämtar innehållet till dig...

Certifierad att jobba i kylan

För att jobba i kyl-och frysrum på ett säkert sätt måste kläderna vara certifierade för användning i de temperaturerna. Certifikatet heter EN 342 och gäller för arbete i temperaturerna -5 till -50. För att certifikatet ska gälla behöver märkningen finnas på byxor och jacka eller overall, och bäraren måste använda underställ, handskar, kängor och huvudklädsel. Detta är för att säkerställa att arbetet sker utan risk för arbetaren när det kommer till kyla, grepp och halka. Med andra ord ska man ha rätt klädsel inifrån och ut, från fötterna till huvudet.

Ibland ser man en antal siffror i samband med EN 342-certifikatet. Det utläses såhär:

 

 

 

Jacka och byxor/overall

Det finns olika typer av jackor, byxor och overall beroende på jobb, aktivitetsnivå och temperatur. Hos oss på Arbetsskydd innebär kylkläder arbete mellan +5 och -5, medan fryskläder är från -5 till -50.

 

Lägre aktivitet, högre värme (truckförare eller tekniker)

För de som jobbar i kyla men inte når en högre fysisk aktivitetsnivå behövs varmare och mer isolerande plagg. Det kan till exempel vara gaffeltrucksförare eller kyltekniker. För att avgöra nivån av värmeisolering kan man titta på ovannämnda siffermärkning eller plagg där fokus är på värmeisoleringen. Exempel på ett sådan är jackan från Polar 280-serien.

Frysjacka med högsta komfort och suverän isolering. Kraftiga blixtlås. Avtagbar fleeceforad huva. Jackan har reflexband på krage, ärmar och bröst. Krage och fickor är fleece.

 

Högre aktivitet, lägre värme (lagerplockare/-arbetare)

De som har jobb med högre fysisk aktivitet, exempelvis lagerplockare av olika typer, behöver plagg med högre andningsförmåga. Även om värmeisoleringen självklart ska bibehållas är det viktigt att användaren inte svettas för mycket, då det bildas väta som sedan kan frysa och kyla ner användaren. Exempel på ett sådant plagg är X28-serien, där denna overall fungerar utmärkt.

X28

X28 Overallen är ergonomisk utformad, tillverkad av HTY2-material och Clo Insulation Univa, vilket gör denna overallen mycket användarvänlig. Denna overallen har fortfarande den samma härliga värme och andningsförmåga som tidigare versioner. Overallen har Flex-Easy ärmdesign vilket bidrar till minskad trötthet i bärkraften i de flesta krävande roller, i kombination med andra nya funktioner som den nya kragen och ökad fluorescerande material vilket bidrar till ökad synbarhet.

 

Skor

Det finns olika certifieringar för skyddsskor, lätta skyddsskor och arbetsskor. För skyddsskor gäller EN 20345 och är certifikatet med högst krav på ovandel, sula, ergonomi, mekaniska risker (tryck ovanför eller underifrån) och total avsaknad av krom VI. På Arbetsskydd säjs enbart skyddsskor som är certifierade och utöver EN 20345 finns olika märkningar för skyddsskor anpassade för kylarbete.

CI -”CI” som står för ”Cold Insulation”, kylisolering. Vid -17 grader ska temperaturen i skorna inte gå ner till lägre än 10 grader efter 30 minuter.

Halkskydd - SRA, SRB eller SRC är mått på halkskydd.

SRA – Halktestad på keramikkakel med tvållösning på golvet.

SRB- Halktestad på stålplatta med glycerin på golvet.

SRC – Halkhämnande.

 

Frysstövel ID 501EEC 89/686 - 20345 CI, SRB-halkbedömning, 200J-stålhätta, Vattenavstötande tyg, Tillverkad inom EU, Antistatisk, Levereras med en uppsättning foder

Handskar

Likt för skor finns det en certifiering för skyddshandskar, EN 388, där nivåerna för motstånd mot nötning, skärsår, revor och punkteringsskador mäts.  

Den andra, EN 511, gäller specifikt för kylhandskar. Det baseras på resistens på motstånd mot kylkonvektion och kontaktkyla, med ett valfritt test för vattentäthet.

 


 

Huvudbonad

Det är viktigt att skydda huvudet eftersom en stor del av kroppsvärmen försvinner därifrån. För att certifieringen EN 342 för fryskläder ska gälla behöver användaren ha någon typ av huvudbonad. Det finns olika varianter, bland annat klassiska mössor, balaklavas och skotermössor.

 

Underställ

Den sista delen av certifieringen är underställ. Även där finns det olika typer av tjocklek och förstärkningar utifrån typen av arbete. Det kan vara alltifrån klassiskt tunnare underställ till quiltade typer.

 

Omvårdnad

      Efter användning, häng upp plaggen i varmt rum eller skåp. Låt inte torka hoptryckta i en liten yta.

      Tvätta i 40 grader. Inget blek- eller sköljmedel.

      Lätt torktumling, ej kemtvätt. Dra upp blixtlås för att undvika skador.